Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Slöjd i Blekinge

Slöjd i Blekinge

Slöjd i Blekinge

width=

Publicerad 17 dec, 2021

Beslut- Slöjdstipendium Möt Mästaren

Stipendiet ger möjlighet att fördjupa och fokusera på en slöjdteknik; immateriell kunskap med syfte att bevara och utveckla kulturarvet.
Summa 35 000 kronor.

De tre stipendiater som erhåller Slöjdstipendium för professionella slöjdare och konsthantverkare 2021 är:

Niclas Hallberg
"Söker medel för att utveckla och undersöka begreppet blekingestolar med fokus på Kyrkhultstolen och lyfta dem till en modern kontext. Ofta fanns det svarvade delar på stolarna och Niclas vill arbeta fram en trampsvarv för att kunna utveckla och lära sig tekniken för tillverkning av nya stolar".

Malin Mena
"
Söker medel för att fördjupa, utveckla och återuppta sitt arbete med lera, främst genom svartbränning. Malin vill kombinera olika material med glas. Att koppla samman olika traditionella material bjuder in till att fördjupa immateriell kunskap och utveckla olika slöjdtekniker".

Stina Pehrsdotter
"
Söker medel för att arbeta fram funktionella arbetskläder i hållbara naturmaterial utifrån ett resurstänk, för ett aktivt arbetsliv utomhus. Genom att studera arbetskläder från olika kulturer i olika tidsepoker vill Stina finna mer kunskap och inspiration".

 

Juryns motivering: De tre stipendiater som valts ut vidgar slöjdområdet genom sina olika arbetsområden och slöjdtekniker. Att finna inspiration utifrån traditioner utvecklar och bevarar kulturarvet, samt visar betydelsen och vikten av kunskapsöverföring. Deras hållbarhetsperspektiv är helt i linje med flera av målen i Agenda 2030.

Jury: Representanter från Slöjd i Blekinge och Kultur och bildningsenheten/ Region Blekinge.