Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Slöjd i Blekinge

Slöjd i Blekinge

Slöjd i Blekinge

  Skriv ut

28 feb - 1 mar 2020

Virkad Mönstermagi med Maria Gullberg

Textilformgivare Maria Gullberg gjorde sitt examensarbete på Konstfack 1989 i virkning och har sedan dess utvecklat en rad tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. 2019 tilldelades hon Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kr för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Maria har visat hur en handarbetsteknik som saknade status hade potential att utvecklas på ett konstnärligt och formmässigt intressant sätt. Hon har ökat virkningens relevans i vår samtid och främjat dess fortsatta utveckling. Maria Gullberg är även författare till ett antal virkböcker.

Fredag 28 februari
Föreläsning om virkningens magi
Klockan 17

Entré 50 kronor betalas på plats. 
KulturKuben
Ronnebygatan 22, Karlskrona 

29 februari- 1 mars
Kurs i virkning

Maria visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Under kursen kommer du kunna välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt även du med stor virkvana utmanas!

En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar mormorsrutor med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från mitt eget strama grafiska formspråk. Det kommer virkas både lätta rutor och sådana som även för en virkvan kan bli en utmaning! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Vi kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska!

Till kursen ska du ta med 2-trådigt ullgarn, 6/2 och passande virknål.

lördag och söndag klockan 9-16
KulturKuben
Ronnebygatan 22, Karlskrona 

Kostnad 1 400 kronor.
För medlemmar i Hemslöjdsförening: 1 260 kronor.
Begränsat antal platser.
Sista anmälningsdag: 7 februari 2020
Anmäl dig via länken.

Arrangör: Slöjd i Blekinge, Blekinge läns hemslöjd ideell förening, Studieförbundet Vuxenskolan