Aktuellt om slöjd i Blekinge

Nämnden för hemslöjdsfrågor presenterar SLÖJD+ 2024

30 projekt beviljades medel i utlysningen SLÖJD+ 2024. Fyra slöjdande företag är från Blekinge!

Projekten är spridda över hela landet och omfattar utveckling av slöjdföretagande samt traditionella och samtida slöjduttryck. I utlysningen kunde det fasta beloppet 30 000 kr sökas till ett mindre projekt som ska genomföras och redovisas under 2024. Sammanlagt skickades 216 ansökningar in och det fanns utrymme att bevilja 30 av dem.

För att se hela listan, besök nfh.se Länk till annan webbplats.

De slöjdande företagen/ slöjdarna från Blekinge är:

  • Det första sågverket - Sytt och Smitt i Syd Handelsbolag, Jämshög

"Hur sågar man plank av egen skog utan att ruinera sig själv som slöjdare? Utan moderna maskiner, utan el och utan fossila bränslen? Så som folk gjorde förr, såklart, med det första sågverket - kransågen. Med projektbidraget SLÖJD + ska Bobbie restaurera en antik kransåg och visa slöjdare, småbrukare och andra som fäller enstaka träd för husbehov hur värdefull den kan vara. Under projektets gång kommer vi dokumentera processen i en serie blogginlägg på syttosmitt.se" Länk till annan webbplats.

Läs mer på syttosmitt.se Länk till annan webbplats.

 

  • Läder; ett återbruksprojekt - Rausmarks Lädersömmeri Kb, Olofström

"Jag vill undersöka möjligheten att skapa nytt läderhantverk med material från begagnade/kasserade skinn och läderföremål.Som läderhantverkare tycker jag att hållbarhetsperspektivet blivit allt viktigare. Skinn och läder är material som i flera led gör ett stort avtryck på miljön och behöver få ett så långt liv som möjligt.
Man gör en del försök med att riva och baka samman läderspill till olika produkter men det innebär att många av lädrets grundkvaliteter försvinner. Segheten, slitstyrkan och ytstrukturen.
Föremål i skinn och läder kasseras ofta på grund av små fel där resten av materialet ofta är i fint skick och borde således kunna användas rakt av till hantverk och slöjd utan att genomgå ytterligare en industriell process.

Min fråga är om ett återbrukat läder skulle kunna fungera lika väl som nytt och attrahera samma kundgrupp som vanligen köper mode och hantverk. Skulle det återbrukade vara en kvalitet att hålla fram eller minskar det möjligheten att ta betalt för sitt hantverk.

I min verksamhet är unika produkter redan en stor del av verksamheten så inom ramen för Lädersömmeriet skulle en varierad materialtillgång inte vara något större hinder.
Under projektet vill jag ta fram några olika exempel på hantverksprodukter i återbrukat skinn( ej päls) eller läder.
Själva formgivningen vill jag inte gärna säga för mycket om redan nu men den kommer kanske att visa släktskap med mina tidigare verk. Samtidigt är det lockande att hitta helt nya uttryck passande för råvaran.
Tillverkningsmetoderna kommer bland annat innefatta handsömnad, maskinsömnad, kanske flätning,våtformning mm beroende på vad de funna materialen lämpar sig för".

Läs mer på ladersommeriet.se Länk till annan webbplats.

 

  • ODLA MATERIALET! - Niclas Hallberg och Stina Perhsdotter, Kyrkhult

"ODLA MATERIALET! är ett projekt som syftar till att sprida kunskap om att odla material till slöjd och konst lokalt och hållbart, småskaligt och cirkulärt med minsta möjliga klimatpåverkan.
Hur väl kan vår plats, Karamåla, erhålla olika material i fråga om materialåtgång, växtytor och hantering över tid?

I projektet ODLA MATERIALET! vill vi undersöka hur mycket material det går att få ut på en specifik yta och plats, dels för det egna skapandet, dels för att täcka behov till kurser och workshops.

Hur kan vi öka mångfalden, inte enbart den biologiska utan även ifråga om tekniker och metoder?
I projektet vill vi undersöka detta genom att odla material och samtidigt använda materialet till så många ändamål som möjligt, utan att tära på jorden.

De material vi fokuserar på är de vi vet fungerar i vår del av Sverige, exempelvis pil, hassel, al, halm och nässlor.
Vår vision är att ODLA MATERIALET! fungerar som inspiration till att fler får upp ögonen för de lokala och tillgängliga materialen, och att det skapas slöjd och konst som inte tär på jordens resurser.Projektet ODLA MATERIALET! genomförs utifrån permakulturens etiker – Omsorg om jorden, Omsorg om människan och Rättvis fördelning".

Läs mer på niclashallberg.se Länk till annan webbplats.

 

  • Väcka leran under våra fötter - Krohns krukmakeri, Trensum

"I satsningen SLÖJD+ kommer jag bygga upp en bearbetningsstation för leran från mitt krukmakeris trädgård. Jag kommer att dokumentera projektet på min youtubekanal och även ha en demonstration vid krukmakeriet till hösten".

Läs mer på krohnskrukmakeri.se Länk till annan webbplats.


Stort grattis till våra Blekingska slöjdare och stort lycka till,
vi ser fram emot era undersökande arbeten!

 

Bilden visar slöjdaren Bobbie Hermansson från Sytt och smitt i Jämshög.

Hittade du informationen du sökte?