- Startsida
- Hälsa och vård
- För vårdgivare
- Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård
Sveriges regioner har sedan 2018 ett gemensamt system för kunskapsstyrning. Genom att utveckla arbetssätt i samarbete krokar regioner arm med varandra, med kommuner, patient- och professionsföreningar, nationella myndigheter och forskarsamhället.
Arbete för god och jämlik vård
Hälso- och sjukvården i Sverige håller hög kvalitet. Men skillnaderna är för stora i vård, behandling och resultat. Dessa skillnader gör att två personer med samma sjukdomstillstånd till exempel riskerar att få olika utredning, behandling och uppföljning beroende på var de söker vård. Programområden och samverkansgrupper arbetar för att minska dessa skillnader och bidra till en god vård. Detta görs i samarbete mellan regioner och med kommuner, patient- och professionsföreningar, nationella myndigheter och forskarsamhället.
Det finns 26 lokala programområden (LPO) som leder kunskapsstyrningen inom sitt respektive område. Sex lokala samverkansgrupper (LSG) leder och samordnar regionens gemensamma arbete inom flera olika områden. Lokala programområden inrättas för att leda, styra och samordna kunskapsstyrningsarbetet inom sitt område. Det övergripande uppdraget är att bidra till en nära, säker, god och jämlik vård i hela Blekinge. I de lokala programområden finns medarbetare från regionen, kommunerna och privata vårdgivare i Blekinge.