Uppföljning av tandolyckor inom barn-och ungdomstandvården

Bakgrund

Hos barn och ungdomar utgör 5 procent av alla kroppskador trauma mot munnen, det vill säga tandolyckor eller slag mot tänderna. Lite mer än var fjärde skolbarn mellan 6-12 år har varit med om en tandolycka och utav dessa är cirka en femtedel skador mot vuxentänder.

Tandtrauman sker ofta i 7 - 9 års ålder när framtänderna håller på att komma fram. Det är framför allt framtandständer som drabbas där luxationsskador är vanligast i mjölktandsbettet och kronfrakturer i det vuxna bettet. Tandens prognos beror ofta på den tidiga diagnosen och behandlingen, framför allt när en tand är helt utslagen ur munnen.

Tandolyckor är kostsamma för samhället och för individen, både direkta och indirekta kostnader. Drabbas man av skador på vuxentänder kan de ge behov av långvarig vård. Att råka ut för en tandolycka har dels en fysisk påverkan i själva skadan men kan också ge psykosociala problem, framför allt när det sker i tonåren och de drabbade tänderna är framtänder som påverkar estetiken, talet eller matvanorna.

Inom Folktandvården Blekinge behandlas de tandolyckor som kräver specialisttandvård på antingen käkkirurgiska kliniken eller pedodontikliniken initialt. När patienterna är akut behandlade på specialisttandvården går de åter till sin hemmaklinik inom allmäntandvården.

Syfte

Syftet med denna studie är att följa upp tandolyckor inom barn- och ungdomstandvården i Folktandvården Blekinge. I studien tittar man på i vilken omfattning (antal) och i förekommande fall vilken rehabilitering (fyllningsterapi, krona, etsbro, bro eller implantat) som utförts. Detta görs för att få en ökad kunskap och förståelse för dessa behandlingar som görs men även för att se om det finns förbättringsåtgärder eller utbildningsbehov.

Studiedesign

Det är en så kallad retrospektiv journalstudie av behandlingen av tandolyckor som skett inom barn-och ungdomstandvården under åren 2016 till och med 2021 i Folktandvården Blekinge. I studien undersöks också vilken typ av behandling personen har fått. Alla individer mellan 0–23 år som har varit med om en tandolycka och fått rehabiliterande åtgärder i Folktandvården Blekinge inom denna tidsperiod inkluderas i studien. Enbart de personer som har fått slutlig behandling kommer att ingå i studien, inte de individer som är under en behandling.

Patientuppgifter som kommer att användas är bland annat ålder vid traumat, kön, tanddiagnos, tandnummer, permanent behandling med protetikåtgärd eller fyllningsåtgärd. Journalstudien kommer att hämta data från tandvårdsjournalerna. Datan pseudonymiseras och kodas med unikt nummer. Det här innebär att inga enskilda personer kommer att kunna identifieras under sammanställningen, analysen eller i redovisningen.

Datauttaget från journalen kommer journalföras med Journalstudie ”Uppföljning av oral rehabilitering efter tandtrauma i Folktandvården Blekinge inom barn- och ungdomstandvården under en 5-årsperiod”. Godkänd Etikprövningsmyndigheten Diarienummer: 2023-04782-1

Samtycke

Samtycke till deltagande i studien genom så kallat opt-out-förfarande. Du som är patient hos Folktandvården Blekinge, ingår i målgruppen för studien och inte vill delta behöver därför själv höra av dig till oss och begära att bli utesluten ur studien.

Kontakta forskningsledare Louise Hankelund via ett mejl till folktandvarden@regionblekinge.se senast den 2024-10-31

Du som låter oss använda dina uppgifter, tack för att du hjälper oss att förbättra vården i Blekinge!

Ansvarig för studien

Forskningsledare: Louise Hankelund, ST-tandläkare, Folktandvården Blekinge
Handledare: Eva-Karin Korduner, Övertandläkare, Malmö universitet

 

Hittade du informationen du sökte?