Psykiatriveckan 2022

Den 8–15 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar
och aktiviteter, fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla!

Välkomna till årets Psykiatrivecka!

Vi människor kan ibland råka ut för händelser som på något sätt är livsomvälvande och som påverkar oss mycket. Du vet, de där sakerna som kan bryta upp vår trygga vardag, få tillvaron att rämna och som är så svåra att ta sig igenom. Anledningarna kan vara många och vitt skilda. Den gemensamma nämnaren är att vi inte riktigt klarar av att resa oss upp på egen hand. Man försöker hantera situationen, ångesten och oron, på bästa sätt utifrån de kunskaper och erfarenheter man har vid det givna tillfället. Ibland räcker detta inte till.

Då behöver vi hjälp av andra, oavsett om det är ens livskamrat, granne, arbetskamrat eller den professionella hjälpen från sjukvården. När vi fått hjälp och tagit oss igenom det som hänt kan vi förhoppningsvis klara oss bättre nästa gång vi hamnar i liknade situationer.

Psykiatriveckan syftar till att minska stigmat som fortfarande är förknippat med psykisk ohälsa. Vi vill medverka till hur vi som individer kan skaffa oss nya kunskaper och erfarenheter för att handskas med svåra situationer vi ställs inför. Att göra det lättare för oss att våga prata om hur vi egentligen mår och att be om, och ta emot hjälp, när vi behöver det. Detta så vi ska kunna leva så gott vi kan och förhoppningsvis även få oss hjälpa andra i vår omgivning som befinner sig i en svår livssituation.

Under den här veckan kommer ni möta och höra berättelser av personer som själva gått
igenom livsomvälvande händelser och höra hur just de gjorde för att ta sig igenom och vidare.
Detta kan vara den hjälpande hand som just du behöver, precis nu, som får dig att ta ett första steg mot ett bättre mående.

Martin Bergstrand Bolinder
Äldrekurator, Sölvesborgs kommun

Anmälan

För vissa föreläsningar och aktiviteter krävs en föranmälan.
Du anmäler dig på sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Program för varje kommun

Program för Karlshamns kommun
Program för Karlskrona kommun
Program för Olofströms kommun
Program för Ronneby kommun
Program för Sölvesborgs kommun

Digitala föreläsningar

Tobias Karlsson – Livet – Inte alltid en dans på rosor

Tobias Karlsson är professionell dansare och koreograf, kanske mest känd från tv-programmet Let's Dance. I sin föreläsning berättar han om sin uppväxt, mobbning och vägen till framgång.
Läs mer om Tobias Karlsson här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreläsningen sker fysiskt i Karlshamn och Karlskrona men visas även live. Se nedan:

DIGITALT
Plats:
Visas live på sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tid: tisdag 11 oktober och onsdag 12 oktober klockan 18.00–20.30.

FYSISKT
Plats:
Konserthusteatern, Stortorget 16, 371 34 Karlskrona.
Tid: tisdag 11 oktober klockan 18.00–20.30.

Plats: Stadsteatern, Erik Dahlbergsvägen 14, 374 34 Karlshamn.
Tid: onsdag 12 oktober klockan 18.00–20.30.

Micke Gunnarsson – Att hitta hem även då hela havet stormar

Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och en stor inspiratör på sociala medier med 76 000 följare. Vi lever i en tid som ständigt förändras och utmanas. Tiden verkar gå snabbare och vi har de senaste åren mötts av kriser som varit på global nivå. Hur kan vi möta oss själva i dessa kriser? Vad kan vi göra för att kanske även se allt som händer som potentiella möjligheter? Detta och mycket mer berör Micke i sin föreläsning. Läs mer om Micke Gunnarsson här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Plats: Endast digital föreläsning. Går att se på sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tid: Går att se 10 oktober–14 oktober.

Pa Modou Badjie

Föreläsaren och Panetoz-sångaren Pa Modou Badjie kom till Sverige från Gambia 1996. Han har varit med i Melodifestivalen och slog igenom med låten ”Dansa pausa”. Med ett brinnande intresse för att hjälpa unga och motverka segregation sprider han i sin föreläsning glädje och nya sätt att tänka. Föreläsningen riktar sig till föräldrar och personal.

Plats: Visas live på sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sker fysiskt i Sölvesborg).
Tid: onsdag 12 oktober klockan 18.00–19.30.

Suicide Zero – Våga fråga äldre

Varje dag tar en person i åldersgruppen 65 + sitt liv i Sverige. Äldre män är den grupp som har högst självmordstal per 100 000 invånare och allra högst självmordsrisk finns hos män över 85 år. Men självmord hos äldre går att förebygga! I föreläsningen "Våga fråga äldre" får du lära dig hur du kan agera när du misstänker att en äldre person har det svårt. Föreläsningen går igenom åldrandets utmaningar, fakta och myter om självmord, hur man identifierar varningstecken på psykisk ohälsa och hur man stöttar någon som mår dåligt.

Föreläsningen riktar sig till dig som medmänniska, personal eller anhörig. Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatriker, läkare och forskare.

Föreläsningen är 1 timme med efterföljande 30 minuters frågestund. Ingen förkunskap krävs.

Läs mer om Suicide Zero här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Plats:
Visas live på sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tid: tisdag 11 oktober klockan 14.00–15.30.

Går även att se på fysiska platser i Blekinge: Ronneby och Karlshamn.

Yin och Yang yoga med Sara O. Larson

En kombination av härligt dynamisk Yang yoga som övergår till stilla och mjuk Yin. Klassen avslutas med en skön meditation i savasana. Sara O. Larson guidar dig genom ett pass som passar alla, både nya och vana yogisar. Hon har yogat i många år och är utbildad och certifierad yogalärare.

Yoga-passet sker fysiskt i Sölvesborg men sänds även digitalt.

Plats: Visas live på sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: fredag 14 oktober klockan 12.00, och 15.00.

Mår du eller någon i din närhet psykiskt dåligt?

Läs här om var du kan få hjälp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Psykiatriveckan är ett samarbete mellan:
Region Blekinge, Karlshamns kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Karlskrona kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Olofströms kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Ronneby kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sölvesborgs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., NSPH Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hjärnkoll Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hjälpte informationen på sidan dig?