26 juni 2024 till 30 juni 2024 kl. 11.00-16.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Konstnärer och konsthantverkare håller öppen ateljé i utställning

Klara Nilsson på Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall.
Utställningen pågår från 15 juni till 25 augusti 2024.

Klara Nilsson (Klarybarry)
Onsdag 26 juni – söndag 30 juni

Klara Nilsson (Klarybarry) är en textildesigner och konsthantverkare från Karlskrona som framförallt jobbar med färgglad och lekfull stickning.

Juryns Motivering:
Klara Nilsson bjuder in till en färgstark värld där färg, form, material och teknik står i fokus. Genom sin handstickmaskin utforskar hon brutna mönster genom flätstickning tillsammans med flerfärgsstickning för att skapa helt nya uttryck. Under arbetsprocessen och i samtal med besökaren synliggör Klara dagens smutsiga textilindustri och belyser vikten av slowfashion, lokal produktion och hantverk för ett mer hållbart samhälle.

Följ min process från skiss till färdig tröja där jag stickar en flerfärgad och flätad tröja på handstickmaskin, en process som tar ca 13 timmar. Genom att synliggöra processen vill jag belysa vikten av kvalitet, hantverk och lokal produktion för att visa vilket jobb som faktiskt ligger bakom.Alla har vi en relation till textilier, särskilt när det gäller kläder, men på grund av fast fashion och att tillverkningen sker så långt bort, har vi blivit distanserade från själva produktionen. De flesta av dessa kläder används bara någon enstaka gång, om ens alls, innan de slängs iväg. Kläder har knappt något värde vilket är dåligt både för miljö och människor.Genom att visa upp processen av att sticka en tröja, vilken tid och arbete som går in i tillverkningen av plagget, vill jag bryta bort från det ohållbara sätt man arbetar på i textilindustrin idag.Jag vill istället visa vikten av slowfashion och en mer lokal produktion, där vi känner en starkare relation till våra plagg, använder dem mer och tar hand om dem bättre.

// Klara Nilsson

NYFIKEN PÅ KLARA NILSSON... Länk till annan webbplats.


Hur jobbar en konstnär eller en konsthantverkare? Hur ser den konstnärliga processen ut? Hur blir konst till?

Under våren 2024 sökte vi konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som ville arbeta på plats i utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Vi vill ge möjlighet till besökare ta del av olika konstnärliga arbetsprocesser, skapa samtal och låta konstnärerna möta publik på nära håll. Utlysningens fokus var konstnärliga processen och hantverk. En jury valde ut två konstnärer och en konsthantverkare att hålla öppen ateljé.

Under sommaren 2024 kommer konstnärerna Dea Svensson och Jenny Carlsson Grip och konsthantverkaren Klara Nilsson arbeta i utställningen Sydosten United på Kulturcentrum Ronneby konsthall. De kommer att visa upp sina konstnärliga arbetsprocesser och hålla öppna ateljéer på plats i utställningen.

Under tre olika tidsperioder kommer de att visa upp en blandning av olika konstarter, arbetsmetoder och tekniker. Arbetsprocesserna presenteras i relation till Kulturcentrum Ronneby konsthall som plats och dess kulturhistoriska identitet av verkstäder och produktion.

Dessa konstnärer och konsthantverkare kommer tillsammans att erbjuda en mångfald av konstnärliga uttryck och tekniker som kompletterar varandra på ett spännande sätt, vilket skapar en berikande och engagerande upplevelse för besökarna på Sydosten United. Som besökare kommer man att få en unik inblick i konstnärernas arbete.

Tider för öppen ateljé:
Lördag 15 juni (vernissage) – torsdag 20 juni
Dea Svensson

Onsdag 26 juni – söndag 30 juni
Klara Nilsson

Onsdag 14 augusti – söndag 18 augusti
Jenny Carlsson Grip

 

Hittade du informationen du sökte?