SPOK Blekinge -
samtida produktion och konsumtion

SPOK Blekinge vill förenkla för formgivare och designers i länet att hitta lokala tillverkningsmöjligheter och stimulera till utveckling av konst och design i gamla och nya material - allt från slöjd till industri.

SPOK (samtida produktion och konsumtion) är ett koncept från Form/Design center Malmö. Komplicerade och onödigt långa tillverkningsled låg till grund för idén. Konceptet SPOK innebär att tillverkande företag presenteras på en webbplats där formgivare och designers fritt kan söka nya material och samarbetspartners. Våren 2021 lanserades SPOK Blekinge och blev därmed en av de första regionerna i landet att bli en del av det nationella nätverket och den digitala plattformen. 

Att skapa en produkt i en del av världen, för att tillverka den i en annan del av världen och slutligen sälja i en tredje del, det kändes så fel. Jenny Nordberg, grundare SPOK Skåne.

Blekingekollektionen

SPOK Blekingekollektion

Under våren 2021 har åtta företag inom form och design i Blekinge utforskat och testat konceptet SPOK. De utvalda företagen har testat alla steg i processen – från idé till färdig produkt. Resultatet är Blekinges första SPOK-kollektion med rykande färska produkter som har producerats i länet med återvunnet material, med spännande tekniker och expertkunskaper som är helt unika för Blekinge.

Utställningen, som kommer att visas i samband med Blekingedagen den 12 november vandrar sedan vidare i länet. Så håll utkik efter var och när den landar på en plats nära dig!

SPOK Blekinge

SPOK Blekinge drivs av Region Blekinge i samarbete med Techtank. Förhoppningen är att stärka företagen och regionen genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter.

SPOK Blekinge utgår från länets styrkor och unicitet, detta genom att lyfta möjligheter som ligger nära, skapa hållbara kedjor hela vägen samt bidra till intressanta samarbeten mellan tillverkare och kreatör.

Hjälpte informationen på sidan dig?