Bild på Linda Jones

Litteraturpriset Hjärtans fröjd 2023 går till Linda Jones för ungdomsromanen De tar allt i från mig.

Författaren Linda Jones, 35 år från Luleå, får Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2023, för sin roman De tar allt ifrån mig.

Grattis Linda! Hur känns det?

  • Otroligt roligt! Framför allt för att Per Nilsson var en av mina idoler när jag växte upp. Jag har läst alla hans böcker flera gånger om, speciellt Hjärtans Fröjd. Därför var det surrealistiskt när han ringde mig en kall eftermiddag och berättade att jag hade vunnit Hjärtans fröjd-priset.

Vill du berätta om din bok?

  • De tar allt ifrån mig handlar om 15-åriga Frida som växer upp i ett samhälle som sakta monterats ned. Det enda som håller ihop byn är älgjakten och Frida längtar efter att bli en del av gemenskapen. Men när länsstyrelsen hittar ett märkligt djur i skogen och ställer in jakten startar en kamp om vem som har rätt att bestämma över andras liv. Men detta är bara ramverket, boken handlar om så mycket mer.

Vem är du?

  • Jag är 35 år och bor i Luleå, Norrbotten. Det är även här jag är uppvuxen. Om dagarna jobbar jag som dramaproducent på P1 och när mitt barn har somnat försöker jag skriva.

I priset ingår bland annat 40 000 kronor. Vet du vad du ska göra för prispengarna?

  • Jag kommer ge mig själv skrivtid. Som författare jobbar du ofta gratis så det känns lyxigt att få skriva med lön, om man kan säga så.

Juryns motivering

Linda Jones bok De tar allt ifrån mig är en brutalt ärlig roman om att vara ung i ett samhälle som sakta men säkert håller på att monteras ner. Med ett stilsäkert och personligt språk levandegör hon ungdomars liv i Norrlands inland.

Vi får följa 15-åriga Frida i hennes vardag som består av jakt, vänner, fester, skola och framtidsfunderingar. Jakten spelar en central roll i boken. Jakten är det som finns kvar, det som länkar samman.

Det finns gemenskap i det lilla samhället, men också nedärvd fiendskap och fördomar, påtvingade roller och tystnadskultur. Storstaden och makten är långt bort, men påverkar ändå det lilla livet i den lilla världen.

De tar allt ifrån mig av Linda Jones är en sällsynt välskriven, spännande och gripande ungdomsroman.

Om Hjärtans fröjd-priset

Priset är nationellt och delas ut för tredje året i rad, till årets svenska ungdomsroman. Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Priset består av ett vandringspris av konstnären Maria E. Harrysson och en prissumma på 40 000 kronor. Juryn består av författaren Per Nilsson och ungdomsbibliotekarierna Elin Skugge och Paula Högström.

Hittade du informationen du sökte?