Nyheter och pressmeddelande

Bild på två händer mot orange bakgrund, som håller i ett rött hjärta av plast.

Tre nya yrkeshögskoleutbildningar till Blekinge i år

Till hösten startar 16 yrkeshögskoleutbildningar i Blekinge varav tre är helt nya utbildningar. De utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan godkänner ska matcha arbetslivets behov av kvalificerad yrkeskompetens. Av de studenter som examinerades från yrkeshögskoleutbildningar 2022 har 9 av 10 arbete hösten 2023.

När Myndigheten för yrkeshögskolan under torsdagen presenterade vilka ansökningar som beviljats inför hösten 2024 blev det klart att totalt 16 utbildningar kan starta i Blekinge.

Av dem är tre nya utbildningar och i höst kan du bland annat läsa till fastighetstekniker, business developer, flygtekniker eller till specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre.

- Att Blekinge kan erbjuda yrkeshögskoleutbildningar är viktigt för Blekinges kompetensförsörjning och växande näringsliv. Kompetensförsörjning är en av våra största utmaningar och väsentligt för att bli en växande och välmående region. Därför är det välkommet med en ökad bredd i utbildningsutbudet, säger Anna-Lena Malm, regional utvecklingsdirektör i Region Blekinge.

Arbetsgivarna viktiga

Ett av lärosätena som bedriver yrkeshögskoleutbildning i Blekinge är Campus Ronneby.

-Yrkeshögskolan är en fantastisk utbildningsform där arbetsgivarna är med och påverkar innehåll och former för utbildningen vilket leder till studerande som är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden när de tar examen. Att vi nu i höst kan erbjuda ett så brett utbud av utbildningar på den här nivån i Blekinge är tack vare de många arbetsgivare som engagerat sig och varit med i ansökningarna - en stor eloge till vårt lokala näringsliv, säger Åsa Direnius, verksamhetsutvecklare på Campus Ronneby.

Se hela listan med yrkeshögskoleutbildningar i Blekinge 2024 här. Länk till annan webbplats.

Fakta:

Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast mellan ett och tre år långa. Under utbildningen får de studerande kombinera teoretiska studier med arbetsplatsförlagda kurser som kallas Lärande i arbete, LIA. Arbetslivet medverkar aktivt i utbildningarna på olika sätt.

Utbildningar inom yrkeshögskolan ger rätt till studiemedel från CSN. Utbildningarna kan beroende på kvalifikationsnivå leda till en yrkeshögskoleexamen eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

Du söker en yrkeshögskoleutbildning direkt hos utbildningsanordnaren. Förutom de utbildningar som erbjuds i Blekinge finns även ett stort utbud av utbildningar på andra orter, både distansutbildningar och platsbundna utbildningar. Läs mer på yrkeshogskolan.se Länk till annan webbplats..

Hittade du informationen du sökte?