Nyheter och pressmeddelande

Bild på två händer mot orange bakgrund, som håller i ett rött hjärta av plast.

Tillgängligheten till bup i Blekinge ökar

Efterfrågan på psykiatrisk vård fortsätter att öka bland barn och unga. Men tack vare satsningar på barn-och ungdomspsykiatrin och på vård på rätt nivå ökar tillgängligheten och allt fler unga i Blekinge får vård inom vårdgarantins 30 dagar.

Under 2023 hade elva procent av alla barn i åldrarna 7-17 år kontakt med barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård. Det visar den kartläggning Sveriges kommuner och regioner, SKR, gör av psykiatrin varje år.

I Region Blekinge, precis som i övriga regioner, ökar både antalet och andelen unga som behöver stöd från bup snabbare än kapaciteten att ta emot dem. Men tack vare flera satsningar det senaste året ökar ändå tillgängligheten för denna patientgrupp i Blekinge.

Vård på rätt nivå

-Barn och unga i Blekinge får hjälp snabbare när vi kan erbjuda vård på rätt nivå. Det totala antalet besök ökar samtidigt som antalet vårddagar var betydligt lägre under 2023 jämfört med året innan, vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Marie Meijer Dahl, avdelningschef för barn- och ungdomspsykiatrin i västra Blekinge.

Region Blekinge har avsatt särskilda medel till barn och ungas psykiska hälsa vilket har möjliggjort förstärkningar av tjänster inom både öppenvård och slutenvård. Det handlar bland annat om kontaktcentret En väg in som startade i december förra året och som är en gemensam kontaktväg där unga och vårdnadshavare kan få rådgivning och bedömning av fortsatt vårdbehov.

Nya vårdformer

Ett annat exempel på satsningar som ökar tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin en utökning av mellanvården som nu finns i både östra och västra Blekinge. Mellanvård är en vårdform mellan öppen mottagningsverksamhet och heldygnsvård som arbetar för att minimera behovet heldygnsvård. Inom mellanvården ges intensiva öppenvårdsinsatser till barn och familjer som har ett mer omfattande vårdbehov än vad öppenvårdsmottagningen kan erbjuda.

-Vi har även ett pågående arbete med primärvården som fått utökade resurser och därmed kan ta emot fler barn som behöver vård på den nivån. Tidigare har dessa barn och unga ibland hamnat hos oss för att primärvården saknat resurser, inte för att de behöver specialiserad vård, säger Marie Meijer Dahl.

Stöd i rimlig tid

Sammantaget gör dessa insatser att fler barn och unga kan får sitt första vårdbesök och behandling inom 30 dagar som vårdgarantin kräver.

-Allt fler unga behöver psykiatrisk vård. Den största vinsten är att de ska få det stöd de behöver i rimlig tid, säger Marie Meijer Dahl.

Fakta:

  • Barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge erbjuder utredning, bedömning, diagnostik och behandling utifrån psykiatriska tillstånd som inkluderar familj och nätverk.
  • Upptagningsområdet innefattar cirka 32 000 barn i åldrarna 0–17 år.
  • Verksamheten består av öppenvårdsmottagning och mellanvårdsenhet i Karlshamn och Karlskrona. I Karlskrona finns även en dagvård för ätstörningspatienter.
  • Bup:s heldygnsvårdsavdelning har två vårdplatser och är länsövergripande.

Avdelningschef Marie Meijer Dahl finns tillgänglig för intervjuer efter klockan 15 den 28 maj.

Hittade du informationen du sökte?