Stolar och bord i en lagerlokal

SPOK

SPOK Blekinge vill förenkla för formgivare och designers i länet att hitta lokala tillverkningsmöjligheter och stimulera till utveckling av konst och design i gamla och nya material - allt från slöjd till industri.

SPOK (samtida produktion och konsumtion) är ett koncept från Form/Design center Malmö. Komplicerade och onödigt långa tillverkningsled låg till grund för idén. Konceptet SPOK innebär att tillverkande företag presenteras på en webbplats där formgivare och designers fritt kan söka nya material och samarbetspartners. Våren 2021 lanserades SPOK Blekinge och blev därmed en av de första regionerna i landet att bli en del av det nationella nätverket och den digitala plattformen. 

Att skapa en produkt i en del av världen, för att tillverka den i en annan del av världen och slutligen sälja i en tredje del, det kändes så fel. Jenny Nordberg, grundare SPOK Skåne.

SPOK Blekinge

SPOK Blekinge drivs av Region Blekinge i samarbete med Techtank. Syftet är att stärka företagen och regionen genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter.

SPOK Blekinge utgår från länets styrkor och unicitet, detta genom att lyfta möjligheter som ligger nära, skapa hållbara kedjor hela vägen samt bidra till intressanta samarbeten mellan tillverkare och kreatör.

SPOK re-make UF

Nu finns möjlighet för årets UF-företag att bli en del av SPOK. Årets kollektion tar sikte på spillmaterial och re-make för att i ännu högre grad stärka de cirkulära processerna och hållbar produktutveckling med minskade klimatavtryck.

Ansökan till SPOK RE-make UF

SPOK re-make UF syftar till att utforska hur spillmaterial från tillverkande industri kan användas och få nytt liv genom kreativa processer där unga människor utvecklar design och funktionalitet för en hållbar livsstil. Det långsiktiga målet är att fler tillverkande företag tar tillvara på sitt spillmaterial och på så vis minskar klimatavtryck.

Region Blekinge ansvarar för- och driver arbetet med SPOK Blekinge, detta i samarbete med Techtank och Form/Design Center. För initiativet SPOK re-make UF har Region Blekinge tagit in Nyföretagarcentrum Blekinge som underleverantör för att hålla ihop arbetet och coacha UF-bolagen i SPOK-anda.

Vid frågor om SPOK re-make UF
Vivianne Holmer

vivianne.holmer@nyforetagarcentrum.se

0457-618940 

Anökan till SPOK re-make UF görs här. Länk till annan webbplats.

Formex 2022 - Made in Blekinge

Region Blekinge har tillsammans med Almi företagspartner tagit fram ett koncept med samlingsmontern Made in Blekinge. Samlingsmontern Made in Blekinge lanserades på Formex hösten 2022 med företag inom form- och design.

Små och medelstora bolag fick möjlighet att ställa ut sina produkter i en miljö som gav mersmak av Blekinge, varje produkt fick sitt specifika sammanhang i montern och alla deltagare hjälptes åt att exponera varandra och skapa affärsmöjligheter tillsammans. 50 % av deltagande bolag var SPOK-bolag, men det finns ingen förväntan eller krav på att du ska ingå i SPOK för att delta i samlingsmontern. Ett mycket lyckat initiativ som återkommer.

SPOK Blekingekollektion

Under våren 2021 lanserades och testades SPOK-konceptet i Blekinge för första gången. Detta genom att åtta företag i länet inom form och design utforskade alla delar i processen, alltifrån webbplats, till konceptutveckling, samverkan med tillverkare och slutligen exponering och sälj av färdig produkt. Resultatet blev Blekinges första SPOK kollektion som bland annat har exponerats på ett flertal ställen i Blekinge, samt den internationella designfestivalen Southern Sweden design days i Malmö och på Formex-mässan i Stockholm. På Formex erbjöds deltagande i samlingsmontern Made in Blekinge.

Hjälpte informationen på sidan dig?