Stolar och bord i en lagerlokal

SPOK

SPOK Blekinge vill förenkla för formgivare och designers i länet att hitta lokala tillverkningsmöjligheter och stimulera till utveckling av konst och design i gamla och nya material – allt från slöjd till industri.

SPOK (samtida produktion och konsumtion) är ett koncept från Form/Design center Malmö. Komplicerade och onödigt långa tillverkningsled låg till grund för idén. Konceptet SPOK innebär att tillverkande företag presenteras på en webbplats där formgivare och designers fritt kan söka nya material och samarbetspartners. Våren 2021 lanserades SPOK Blekinge och blev därmed en av de första regionerna i landet att bli en del av det nationella nätverket och den digitala plattformen. 

Att skapa en produkt i en del av världen, för att tillverka den i en annan del av världen och slutligen sälja i en tredje del, det kändes så fel. Jenny Nordberg, grundare SPOK Skåne.

SPOK Blekinge

SPOK Blekinge drivs av Region Blekinge i samarbete med Techtank. Syftet är att stärka företagen och regionen genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter.

SPOK Blekinge utgår från länets styrkor och unicitet, detta genom att lyfta möjligheter som ligger nära, skapa hållbara kedjor hela vägen samt bidra till intressanta samarbeten mellan tillverkare och kreatör.

Formex 2022 – Made in Blekinge

Region Blekinge har tillsammans med Almi företagspartner tagit fram ett koncept med samlingsmontern Made in Blekinge. Samlingsmontern Made in Blekinge lanserades på Formex hösten 2022 med företag inom form och design.

Små och medelstora bolag fick möjlighet att ställa ut sina produkter i en miljö som gav mersmak av Blekinge, varje produkt fick sitt specifika sammanhang i montern och alla deltagare hjälptes åt att exponera varandra och skapa affärsmöjligheter tillsammans. 50 procent av deltagande bolag var SPOK-bolag, men det finns ingen förväntan eller krav på att du ska ingå i SPOK för att delta i samlingsmontern. Ett mycket lyckat initiativ som återkommer.

SPOK Blekingekollektion

Under våren 2021 lanserades och testades SPOK-konceptet i Blekinge för första gången. Detta genom att åtta företag i länet inom form och design utforskade alla delar i processen, alltifrån webbplats, till konceptutveckling, samverkan med tillverkare och slutligen exponering och sälj av färdig produkt. Resultatet blev Blekinges första SPOK kollektion som bland annat har exponerats på ett flertal ställen i Blekinge, samt den internationella designfestivalen Southern Sweden design days i Malmö och på Formex-mässan i Stockholm. På Formex erbjöds deltagande i samlingsmontern Made in Blekinge.

Hittade du informationen du sökte?