Kliniska prövningar inom thoraxcentrum

Antalet kliniska prövningar i Sverige uppvisar, sedan flera år, en sjunkande trend.

De kliniska prövningarna är en viktig del i utvecklingen av nya läkemedel och behandlingsindikationer. Thoraxcentrum vill slå ett slag för denna typ av forskning som är kompetensutvecklande och stimulerar till tidig implementering av nya behandlingsstrategier.

För närvarande aktuella kliniska prövningar är:

DAPA-MI-studien.

Prospektiv registerbaserad randomiserad studie med AstraZeneca som studiesponsor avslutades under året. Studien syftade till att utvärdera effekten av dapagliflozin 10 mg dagligen jämfört med placebo, som tillägg till standardbehandling hos patienter som genomgått hjärtinfarkt med tecken på påverkad vänsterkammarfunktion, men utan känd diabetessjukdom. Primär frågeställning var att utvärdera om dapagliflozin kunde minska risken för hjärtsviktsorsakad sjukhusinläggning eller kardiovaskulär död. Totalt inkluderades 4017 patienter i Sverige och Storbritannien. Av de 39 deltagande svenska sjukhus inkluderades flest patienter på Blekingesjukhuset.

Resultatet presenterades på AHA i Philadelphia november 2023. Studien visade ingen signifikant minskning av kardiovaskulär död eller hospitalisering för hjärtsvikt. Däremot sågs signifikant förbättring av kardiometabola parametrar.

Dapagliflozin in Myocardial Infarction without Diabetes or Heart Failure | NEJM Evidence

HELP

En kluster-randomiserad, cross-over, registerbaserad klinisk prövning baserad på SWEDEHEART-registret (HELP-SWEDEHEART). Det primära målet med studien är att fastställa huruvida en systematisk screening av hjärtinfarktpatienter för Helicobacter pylori-infektion, och i förekommande fall en behandling av denna, kan minska blödningskomplikationer och förbättra prognosen efter hjärtinfarkt. Den aktiva screeningfasen, där Thoraxcentrums personal gemensamt lyckats erhålla bäst täckningsgrad i landet, avslutas den 17/1-24 och resultat beräknas finnas tillgängliga om ett drygt år.

EVOLVE-MI

Evolve-MI studien är en öppen, pragmatisk randomiserad multicenterstudie av evolokumab (Repatha®) administrerat mycket tidigt för att reducera risken för kardiovaskulära händelser hos patienter inlagda på sjukhus med akut hjärtinfarkt. Studiesponsor är Amgen.

Studien vill utvärdera om Repatha®, när det ges tidigt och i tillägg till sedvanlig kolesterolsänkande behandling vid en akut hjärtinfarkt minskar risken för att senare insjukna i en ny hjärtinfarkt, stroke, behov av blodkärlsvidgande operation (revaskularisering) eller död. Initialt planerades inklusion av 4000 patienter men tack vare den höga inklusionstakten har man höjt målet och totalt kommer 6000 patienter att inkluderas i Sverige, Brasilien och USA. Inklusionsfasen beräknas avslutas 240531 och den beräknad uppföljningstiden därefter är ca 3 år. 15 svenska sjukhus deltar i studien och under 2023 har drygt 15% av de svenska studiedeltagarna inkluderats i Blekinge.

Hittade du informationen du sökte?