- Startsida
- Slöjd i Blekinge
- Barn och unga
- Fortbildning
Fortbildning för pedagoger
Återkommande varje år under vecka 44 genomför Slöjd i Blekinge inspirationsdagar för slöjdlärare och pedagoger på olika platser i Blekinge.
Genom fortbildning lyfts vikten av slöjd ur ett hållbarhetsperspektiv, slöjdens egenvärde samt slöjdens roll som metod för lärande.
Under åren har flera inspirerande föreläsningar med efterföljande workshops genomförts av bland annat Jennie Dahlén, Johanna Törnqvist, Magnus Lönn samt Kerstin Neumuller.
Vid intresse skräddarsyr vi även fortbildning för pedagoger och andra yrkesgrupper.
Fortbildningsdagar för slöjdlärare och pedagoger 2024
Slöjd, hållbarhet och kulturarv
Välkomna till årets fortbildningsdagar för slöjdlärare och pedagoger.
Måndag 28 okotber och tisdag 29 oktober.
Måndag 28 oktober
Virka för livet- Moa P Blomqvist
Moa P Blomqvist berättar om sin resa, vad har virkningen betytt för henne och hennes mående, hur hon använder den för att bearbeta känslor och erfarenheter.
“Moa P Blomqvist är garnkonstnären bakom Honse, som med virknålen som vapen och hjärtat utanpå bestämt sig för att revolutionera synen på virkning. Hennes skapelser, som rör sig i gränslandet mellan hemslöjd och high fashion, har synts i allt ifrån lokaltidningar till Vogue. I sitt eget lilla universum virkar hon, färgar garn, skapar content till sociala medier och driver Sveriges mest rosa garnbutik, dit besökare vallfärdar från hela världen”.
Läs mer på: honsedesign.comLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Slöjd är livsviktigt- Anna Stina Örn
En föreläsning med inspiration till undervisningsmetoder med vilka slöjden kan bidra till ökad förståelse för hållbarhet. Hur slöjdlärare kan göra sin undervisning mer hållbar genom uthålliga, holistiska val, både när det kommer till val av material, hantverkstekniker och förhållningssätt.
En föreläsning med intentionen att bidra till fördjupad och breddad kunskap om hållbarhet i slöjden både i praktik och teori. Vi återuppväcker kunskapen om traditionella hantverksmetoder, kulturella traditioner och värden som står i harmoni med naturen och som bidrar till ett hållbart samhälle.
“AnnaStina Örn, slöjd- och bildlärare för grundskolan, föreläsare och läromedelsförfattare. Aktuell med serien Därför Slöjd, 10 starka anledningar till slöjd”.
Läs mer på: slojdigrundskolan.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Program måndag 28 oktober
9.00-9.30 Välkomna- fika och registrering
9.30-10.30 Virka för livet, Moa P Blomqvist
10.40-12.00 Workshop- virkning som konstuttryck, Moa P Blomqvist
12.00-13.00 Gemensam lunch
13.00-14.30 Slöjd är livsviktigt, AnnaSina Örn
14.30-15.00 Paus, Fika
15.00-15.30 Sammanfattning och information från Slöjd i Blekinge
Tisdag 29 oktober
OPEN WOOD- Oscar Jacobsen
Hur kan traditionell hantverkskunskap ta plats i digital tid?
Denna fråga blir central då Oskar Jacobsen berättar om OPEN WOOD, bakgrunden till projektet och om avstamp i hantverkstradition för att underlätta omställningen till en hållbar och cirkulär möbel- och inredningsbransch i Sverige. Hur hänger detta samman med slöjd? Och varför är den handburna kunskapen nödvändig där det digitala tar vid?
“Oskar Jacobsen är trähantverkaren som kallar sig för praktisk designer. Han driver egen konstnärlig verksamhet vid sidan av utbildningsuppdrag för Konstfack och Vårdinge By Folkhögskola”.
Läs mer på www.openwood.se
Repslageri, ett kulturarv värt att lyfta
Repslageri är en del av världsarvet örlogsstaden Karlskrona och har genom tiderna spelat en viktig roll för städers uppbyggnad. Hur kan repslageri väcka nyfikenhet hos barn och unga för att de ska förstå sin dåtid och nutid? Hur kan vägen genom händerna skapa kunskap om vår historia och bli användbart idag? Under eftermiddagen presenterar Kulturarv och Slöjd i Blekinge, Varvshistoriska föreningen och Marinmuseum det pågående arbetet kring repslageri för barn och unga.
"Varvshistoriska föreningen verkar för att värna och bevara kunskapen om repslageri samt att sprida kunskapen vidare. Föreningen kommer att berätta om repslageri utifrån ett historiskt perspektiv.
Marinmuseum är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer och är beläget mitt i Världsarvets Karlskrona. Marinmuseum presenterar sitt pågående pedagogiska arbete kring repslageri för barn och unga och skolprogram.
Kulturarv och Slöjd i Blekinge tillsammans med Spandelstorpskolan, Karlskrona presenterar det pedagogiska materialet som arbetats fram för skolan- där slöjd, återbruk och rörelse står i fokus".
Program tisdag 29 oktober
9.00-9.30 Välkomna- Fika och registrering
9.30 -12.00 Hur kan traditionell hantverkskunskap ta plats i digital tid? Oscar Jacobsen
12.00 -13.00 Gemensam lunch
13.00 -14.30 Repslageri ett kulturarv värt att lyfta
14.30-15.00 Paus, Fika
15.00 -15.50 Workshop, prova på att slå rep
15.50-16.00 Sammanfattning och avslut
Ladda ner rogrammet i sin helhet här (Pdf 931 kb)Pdf, 931.1 kB. Länk till annan webbplats.
Plats: Dockside
Skeppsbrokajen 14, 371 33 Karlskrona
Anmälan: slojd@regionblekinge.se
Delta vid en av dagarna eller båda, sista dag för anmälan 20 oktober.
Dagarna är kostnadsfria. Begränsat antal platser. Lunch och fika ingår. Meddela eventuella allergier.