Hygientips

Här följer ett antal hygientips som minskar risken för smittspridning.

Använd kortärmat

Arbetskläder invaderas under arbetet med massor av bakterier. Långa ärmar fungerar som transportvägar för bakterierna. Kortärmad arbetsklädsel är dessutom en förutsättning för rätt utförd handdesinfektion. Skydda dina arbetskläder med patientbunden skyddsrock vid nära kontakt.

Sprita händerna

Av alla instrument vi använder i vården är våra händer det viktigaste och mest flitigt använda. Som alla flergångsinstrument måste de rengöras om de blivit smutsiga och därefter desinfekteras. Sprita igen före ny användning i vård och undersökning. Handsprit är det viktigaste momentet i de basala hygienrutinerna.

Ta på dig handskar

Använd alltid handskar vid risk för kontakt med kroppsvätska. Byt handskar så fort uppgiften utförts samt mellan rena och orena moment i en uppgift. Handsken kan annars förvandlas från barriär till bro. Tänk på att i motsats till dina händer tål handskar ingen sprit.

Ta av dig ringarna

Var ska en bakterie gömma sig för tvål, vatten och handsprit om inte i dikena? Sådana har du i handens veck och under naglarna, men extra skydd hittar bakterierna under armband, klockor och ringar. Lämna dessa hemma så slipper du fripassagerare som orsakar vårdrelaterade infektioner.

Hittade du informationen du sökte?